Κρίσεις πανικού: Μάθε από πού πηγάζουν για να τις αντιμετωπίσειςΤο άγχος επιστημονικά συνδέεται με έναν κίνδυνο που νιώθουμε ότι μας απειλεί. Είναι φυσιολογικό, για παράδειγμα, να αγχωθεί κανείς όταν κινδυνεύει η ζωή του ή όταν πρόκειται να δώσει εξετάσεις από τις οποίες εξαρτάται η καριέρα του. Η μορφές του μπορεί να είναι δύο. Η λεγόμενη «φοβία», δηλαδή όταν γνωρίζουμε από πού πηγάζει ή το γενικευμένο άγχος, που όταν το έχει κάποιος ανησυχεί για τα πάντα χωρίς να ξέρει ακριβώς το γιατί.    Αν και τις περισσότερες φορές αυτό το άγχος δεν είναι υπερβολικά έντονο, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάρει πολύ σοβαρές διαστάσεις για να μιλάμε πλέον για «πανικό» ή αλλιώς «κρίσεις πανικού».

Τι είναι η κρίση πανικού
Πρόκειται για έντονο άγχος που εισβάλλει ξαφνικά και κλιμακώνεται πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα αρχίζει συνήθως γύρω στην ηλικία των 20-30 και είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν μια κρίση πανικού είναι σωματικά και ψυχολογικά. Δεν σημαίνει βέβαια πως το άτομο θα τα εκδηλώσει όλα, αλλά σίγουρα θα υπάρξει ένας συνδυασμός από τα παρακάτω.  

Σωματικά:
- Δύσπνοια
- Ταχυκαρδία και το να αισθάνεστε τους παλμούς της καρδιάς σας
- Ζάλη
- Αστάθεια και έλλειψη ισορροπίας
- Βάρος στο στέρνο, με την αίσθηση ότι σας πλακώνει κάτι
- Μούδιασμα και μυρμηκιάσεις σε όλο το σώμα
- Εξάψεις και εφίδρωση των άκρων
- Ναυτία και αναγούλες
- Μυϊκή τάση και σφίξιμο
- Τάση λιποθυμίας

Ψυχολογικά:
- Αδυναμία προσοχής και συγκέντρωσης
- Φόβος ότι μπορεί να πάθει κάτι σοβαρό η υγεία σας
- Φόβος μη χάσετε τον έλεγχο
- Φόβος ότι θα «τρελαθείτε»

Όταν το άτομο πάθει μια κρίση πανικού πιστεύει λόγω και των συμπτωμάτων πως η κατάσταση του είναι εξαιρετικά επείγουσα και τρέχει έντρομο στον γιατρό, πεπεισμένο ότι έπαθε κάτι τραγικό. Ο γιατρός, βέβαια, δεν αργεί να διαγνώσει πως πρόκειται απλά για κρίση πανικού.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αν εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο πάθει τέτοια κρίση, αφού μπορεί να συμβεί ακόμη και στο 5% του πληθυσμού για μια φορά στη ζωή του και να μην ξαναγίνει ποτέ. Μερικούς όμως αυτό το αίσθημα τους ταλαιπωρεί συχνά πυκνά και προκαλεί προβλήματα. Για να διαχωρίζεται από τις μεμονωμένες κρίσεις οι ειδικοί το είδος αυτό το ονόμασαν «διαταραχή πανικού».  Να θυμάστε πάντως πως όσοι εκδηλώνουν τέτοιες κρίσεις δεν είναι αδύναμοι χαρακτήρες, ούτε δεν έχουν αρκετή θέληση για να το ξεπεράσουν, όπως ίσως νομίζουν οι περισσότεροι.

Αντιμετωπίστε το για να μπορείτε να ζείτε σαν κανονικός άνθρωπος, να διασκεδάζετε και να μη μένετε κλεισμένοι στο ασφαλές σας σπίτι. Οι άνθρωποι που παθαίνουν κρίσεις πανικού, την ενδιάμεση περίοδο από τη μια κρίση στην άλλη παρουσιάζουν ανησυχία για τις συνέπειες της επερχόμενης: «Αν το πάθω όσο οδηγώ;», «Αν είμαι κάπου στον δρόμο ποιος θα με πάει στο νοσοκομείο;» κλπ. Έτσι, ο πάσχοντας προτιμά να μην βρίσκεται σε μέρη που του προκαλούν τέτοιες ανασφάλειες και τελικά μένει σπίτι. Αυτή η τακτική το πιθανότερο είναι να οδηγήσει στην «αγοραφοβία».

Αν έχετε την εντύπωση, όπως και οι πλείστοι, πως αγοραφοβία σημαίνει να φοβάσαι να βρεθείς με πολύ κόσμο, κάνετε λάθος. Τα αγοραφοβικά άτομα φοβούνται να πάνε σε μέρη, όπου αν πάθουν κάτι δεν θα τα βοηθήσει κανείς. Είναι πολύ κρίμα όμως να αφήσετε τον εαυτό σας να φτάσει μέχρι εκεί, αφού δεν θα μπορείτε να απολαύσετε την καθημερινότητά σας και να ακολουθείτε την παρέα στα πολυσύχναστα στέκια για καφέ, ποτό και γενικά για διασκέδαση!

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button